Εξειδικευμένο τμήμα διαζυγίου

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ

 

Το διαζύγιο αποτελεί μία επίπονη διαδικασία για ένα ζευγάρι επιφέροντας πολλές δυσκολίες σε όλο το οικογενειακό περιβάλλον με ιδιαίτερο ψυχικό αντίκτυπο στο παιδί. Οι γονείς πολύ πριν φτάσουν σε μια τέτοια απόφαση, έχουν διανύσει μία μεγάλη συνήθως περίοδο, όπου ο επικείμενος χωρισμός βιώνεται είτε μεγαλόφωνα μέσα από εντάσεις και συγκρούσεις που καταλήγουν σε λεκτική υποτίμηση, είτε πιο σιωπηλά μέσα από τη συναισθηματική απόσταση του ζευγαριού που οδηγείται σε μία σχέση συμβιωτικού τύπου. Είναι βέβαιο όμως πως το παιδί διαθέτει τις "ψυχικές κεραίες" να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει ανάμεσα στους γονείς, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα και να οδηγείται στις δικές του ερμηνείες, συχνά ενοχοποιώντας τον εαυτό του. Σε μια τέτοια κατάσταση γεννιούνται συναισθήματα θλίψης, θυμού, ενοχής, άγχους, ανησυχίας και ανασφάλειας που κάθε παιδί εκφράζει με διαφορετικό τρόπο.

 

Το διαζύγιο είναι αυτό που θα επιβεβαιώσει στο παιδί, σε ένα πιο συνειδητό επίπεδο, την κακή σχέση των γονιών του και θα δώσει ερμηνεία στο υπαρκτό τραύμα. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως όταν δύο γονείς αρχίζουν να γίνονται εχθροί και όχι σύμμαχοι κατά τον έγγαμο βίο, είναι πολύ πιο ώριμο να οδηγηθούν σε διαζύγιο παρά να διαιωνίζουν μία λανθασμένη αναπαράσταση γονεϊκού δεσμού στο παιδί τους, εθελοτυφλώντας ότι αυτό δεν θα το επηρεάσει συναισθηματικά.

 

Τα παιδιά έχουν την τάση να αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα απ' όσα νομίζουμε και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντί τους. Γιατί παρότι το διαζύγιο αποτελεί μία τραυματική εμπειρία για κάθε παιδί, οι συνεχείς συγκρούσεις των γονιών του με κύριο θεατή το ίδιο, είναι ακόμα πιο οδυνηρές.  

Ο ψυχολόγος μπορεί να ενισχύσει το οικογενειακό πλαίσιο όταν αυτό οδηγείται σε διαδικασία αποσύνδεσης από τα δεσμά του γάμου. Μέσα από εξειδικευμένη γνώση μπορεί να υποστηρίξει συμβουλευτικά και ψυχοθεραπευτικά τον κάθε γονέα χωριστά ή και τους δύο μαζί ενδυναμώνοντας τους γονεϊκούς ρόλους καθώς και το ίδιο το παιδί που βιώνει το δύσκολο γεγονός του διαζυγίου.

Συμβουλευτική διαζυγίου

 

O άξονας υποστήριξης των γονιών στοχεύει στα εξής:

 • Να συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει ο χωρισμός στην ψυχική υγεία του παιδιού και έτσι να αντιμετωπιστεί όχι επιπόλαια αλλά ως κάτι σοβαρό που χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση.

 • Να διαχειριστούν το διαζύγιο με το παιδί τους έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν περισσότερα ενοχοποιημένα συναισθήματα.

 • Να αναδείξει τη σημαντικότητα του ρόλου τους κατά τη διάρκεια του διαζυγίου και μετά και να τους δείξει πως θα εστιάσουν ουσιαστικά στο  παιδί και όχι στις μεταξύ τους συγκρούσεις.

 • Να αποκτήσουν κοινή γραμμή και να ξέρουν τι ακριβώς να πουν στο παιδί τους για τον χωρισμό.

 • Να τους καθοδηγήσει πως να προστατεύσουν το παιδί από μελλοντικές δικαστικές διαμάχες.

 • Να εξομαλύνουν τυχόν διαφωνίες που προκύπτουν ως προς τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού.

 • Να τους εκπαιδεύσει να βοηθήσουν το παιδί να εξωτερικεύσει βαθύτερα τραυματικά συναισθήματα.

 • Να βρουν τον κατάλληλο τρόπο για να αποχωρήσει ο γονέας από το σπίτι.

 • Να τους βοηθήσει να διατηρήσουν παρόμοιες ρουτίνες και κανόνες στα δύο διαφορετικά σπίτια.

 • Να μάθουν να αναγνωρίζουν την παρουσία και τις ανάγκες του παιδιού ως αυτό που είναι, δηλαδή το παιδί του ζευγαριού και όχι ένας εκπρόσωπος του άλλου “στρατοπέδου” ή ενδιάμεσος μέσω του οποίου οι πρώην σύζυγοι επικοινωνούν ή εκδικούνται τον άλλο.

 • Να τους κινητοποιήσει να προσφέρουν ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη στο παιδί. Το να το αφήσουν να μετατραπεί σε πρόσωπο υποστήριξης για τον “αδικημένο” γονιό ή σε "ψυχολόγο" του, μπορεί να είναι διπλά επιβαρυντικό.

 • Να τους κατευθύνει να αποδεχτούν τη σχέση των παιδιών με τον/την πρώην σύζυγο.

 • Να καταλάβουν ότι ακόμη και αν σήμερα η σχέση με το παιδί είναι δύσκολη, μια θετική στάση απέναντί του, με συνέπεια μέσα στο χρόνο, μπορεί να τους φέρει πιο κοντά αργότερα.

 • Να αναγνωρίσουν πως ένας χωρισμός είναι επώδυνος για όλη την οικογένεια. Ο ψυχολόγος είναι εκεί για να τους δείξει τον δρόμο για να ξεκινήσουν μια πορεία όχι πια ως ζευγάρι αλλά ως γονείς, χτίζοντας αυτή τη νέα σχέση.

 

Ο άξονας υποστήριξης του παιδιού στοχεύει στα εξής:

 • Να αποτραπεί η εμφάνιση ενοχικών συναισθημάτων.

 • Να ενθαρρυνθεί η έκφραση των βαθύτερων συναισθημάτων. 

 • Να θεραπευτεί το τραύμα του χωρισμού.

 • Να ενδυναμώσει την αυτοεικόνα του.

 • Να του δοθούν τα εφόδια για να διαχειριστεί το διαζύγιο των γονέων σε ατομικό επίπεδο.

 • Να συνειδητοποιήσει τους ρόλους διαμεσολαβητή και θύματος που συχνά "επιβάλλουν" οι γονείς.

 • Να αντιληφθεί ότι οι σχέσεις των γονιών του είτε θετικές είτε αρνητικές, δεν εξαρτώνται από τη δική του συμπεριφορά. Η σχέση που αφορά το παιδί είναι η δική του με τον κάθε γονιό και όχι των γονέων μεταξύ τους.

 

Επιπλέον, ο ρόλος του ψυχολόγου είναι σημαντικός και στις περιπτώσεις που οι γονείς καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη, μέσα από την εξειδικευμένη γνώση της Δικαστικής Ψυχολογίας.

Ο δικαστικός ψυχολόγος συνεισφέρει στις εξής περιπτώσεις:

 • Στα θέματα επιμέλειας ή συνεπιμέλειας του παιδιού.

 • Στην καταλληλότητα του κάθε γονέα χωριστά.

 • Στην προετοιμασία του παιδιού για ακρόαση από το δικαστήριο.

 • Στη σύνταξη έκθεσης πραγματογνωμοσύνης εξετάζοντας κλινικά/ψυχοσυναισθηματικά το παιδί.

 • Στην αξιολόγηση και εκτίμηση της προσωπικότητας και της ψυχικής υγείας των γονέων.

 • Στην αξιολόγηση των γονεϊκών ικανοτήτων των πρώην συζύγων ώστε να διαπιστωθεί με ποιον γονέα εξυπηρετούνται καλύτερα οι ψυχολογικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες του παιδιού.

 

Το διαζύγιο, ειδικά στην αρχή δεν είναι εύκολο για κανέναν. Εάν όμως υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ των γονέων μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβές για την ψυχική υγεία των παιδιών απ' ό,τι θα ήταν η ανατροφή τους σε ένα περιβάλλον απλής συνύπαρξης γεμάτο καβγάδες κι εντάσεις.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

 

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

 

Ο ρόλος του δικαστικού ψυχολόγου - πραγματογνώμονα είναι να παρέχει στο δικαστήριο πληροφορίες επιστημονικής φύσεως που βρίσκονται εκτός της εμπειρίας και του πεδίου γνώσεων του δικαστή.

 

Η ψυχολογική πραγματογνωμοσύνη μπορεί να αφορά υποθέσεις αστικού δικαίου όπως οικογενειακές συγκρούσεις/διαζύγια, κηδεμονία/επιμέλεια ανήλικων τέκνων, πράξεις υιοθεσίας, ηθική και ψυχολογική βλάβη κ.λπ.

 

Επίσης, η ψυχολογική πραγματογνωμοσύνη μπορεί να αφορά και σε υποθέσεις ποινικού δικαίου όπως περιπτώσεις ασέλγειας/σεξουαλικής κακοποίησης, σωματικής κακοποίησης ανηλίκων κ.λπ.

Άλλες ενδεικτικές περιπτώσεις στις οποίες πραγματοποιείται δικαστική-ψυχολογική πραγματογνωμοσύνη είναι:

 

 • Αξιολόγηση της ψυχοπαθολογίας και της ικανότητας του κατηγορουμένου να παραστεί σε δίκη

 • Διερεύνηση ψυχοπαθολογίας σε γονείς διαταραγμένων παιδιών και εφήβων

 • Αξιολόγηση ψυχοπαθολογίας σε κατηγορούμενους για σεξουαλική παρενόχληση

 • Αξιολόγηση διαταραχής μετατραυματικού στρες σε ατυχήματα

 • Αποζημίωση για ψυχική οδύνη

 • Περιπτώσεις παρένθετης μητρότητας

Ο ψυχολόγος πραγματογνώμονας προκειμένου να διενεργήσει πραγματογνωμοσύνη, χρειάζεται να έχει ειδικές γνώσεις πάνω στη Δικαστική - Ψυχιατροδικαστική Ψυχολογία, την Κλινική Ψυχολογία καθώς και τη Νευροψυχολογία.

Υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου Δικαστικής Ψυχολογίας ανηλίκων στο γραφείο μας:

 1. Διερεύνηση της συναισθηματικής κατάστασης - σύνδεσης του ανηλίκου με κάθε γονέα χωριστά.

 2. Κλινική αξιολόγηση βαθύτερων συναισθηματικών δυσκολιών (απεικόνιση της ψυχικής κατάστασης του ανηλίκου).

 3. Διερεύνηση αιτήματος του ανηλίκου με ποιον γονέα επιθυμεί να διαμένει μόνιμα.

 4. Υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης - κακοποίησης.

 5. Υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας.

 6. Αξιολόγηση νοητικής ικανότητας.

 7. Προετοιμασία ανηλίκου για κατάθεση σε δικαστήριο. Ο δικαστικός ψυχολόγος αναλαμβάνει να προετοιμάσει το παιδί κατάλληλα ώστε να προσαρμοστεί στη διαδικασία που θα ακολουθήσει. Γι' αυτόν τον σκοπό γίνεται χρήση εξειδικευμένου οπτικοποιημένου υλικού καθώς και εξειδικευμένου προβολικού παιχνιδιού.

 

Μία αναλυτική και εμπεριστατωμένη έκθεση ψυχολογικής πραγματογνωμοσύνης μέσω εξειδικευμένων ψυχομετρικών εργαλείων/τεστ αποτελεί σημαντικότατο έγγραφο προς το δικαστήριο καθώς παρέχει επιπρόσθετες πληροφορίες και γνώσεις. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να συντελέσει σημαντικό τεκμήριο βοηθώντας να αποφευχθεί η κατάθεση ανηλίκου. Πολλές φορές μάλιστα, μία καλά τεκμηριωμένη έκθεση ενός τεχνικού συμβούλου, λαμβάνεται υπόψη περισσότερο ακόμη και από μία έκθεση πραγματογνώμονα που έχει διοριστεί από το Δικαστήριο.

 

Στον χώρο μας διεξάγεται ψυχολογική πραγματογνωμοσύνη από εξειδικευμένο ψυχολόγο με μεταπτυχιακή ειδικότητα στην Ιατροδικαστική Ψυχολογία και μετεκπαιδεύσεις στη Δικαστική-Ψυχιατροδικαστική Ψυχολογία και στην Εγκληματολογική Ψυχολογία, με πολυετή εμπειρία διενέργειας ψυχολογικής πραγματογνωμοσύνης τόσο από τα ελληνικά δικαστήρια (πραγματογνώμονας Πρωτοδικείου Αθηνών, Πειραιά), όσο και ως τεχνικός σύμβουλος.