Ψυχολογικό τμήμα

 
 

Πρώτη συνάντηση με την ψυχολόγο 

 

Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να επισκεφθούν το γραφείο μας συχνά το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία αλλά και μετά από παρότρυνση κάποιου φιλικού τους προσώπου που μας έχει επίσης επισκεφθεί ή κατόπιν παραπομπής άλλου επιστήμονα, συνήθως οικογενειακού γιατρού, εκπαιδευτικού, παιδιάτρου, άλλου ψυχολόγου, λογοθεραπευτή κ.λπ.

 

Στην πρώτη επίσκεψη πραγματοποιείται η λήψη του ιστορικού, διαμορφώνεται το αίτημα και δίνονται οι γενικές κατευθύνσεις.

 

Υπάρχουν περιπτώσεις που απευθύνονται σε μας άτομα ή οικογένειες που θέλουν βοήθεια για να διαχειριστούν ένα πρόβλημα που τους απασχολεί και μια επίσκεψη -κατά την οποία τους δίνονται κάποιες οδηγίες- μπορεί να αρκεί ενώ, αν χρειαστεί, μας επισκέπτονται ξανά.

Σε περιπτώσεις που κρίνουμε ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος, ζητάμε από τους ενδιαφερόμενους να τους ξανασυναντήσουμε.

Αν πρόκειται για παιδί ή έφηβο, η πρώτη συνάντηση γίνεται με τους γονείς ή και όλη την οικογένεια για να πάρουμε το ιστορικό. Στη συνέχεια, αν χρειαστεί, ζητάμε νέα συνάντηση με το παιδί ή τον έφηβο προκειμένου να γίνει ακριβής διερεύνηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει.

Ενδεχομένως, ανάλογα με το πρόβλημα, να χρειαστούν πρόσθετες διαγνωστικές αξιολογήσεις.

 

Τέλος, προγραμματίζεται μία συνάντηση κατά την οποία οι γονείς ενημερώνονται για τα αποτελέσματα της ψυχολογικής αξιολόγησης και τους δίνονται ακριβείς οδηγίες αλλά και η ευκαιρία να διατυπώσουν τυχόν απορίες. Στις περιπτώσεις που χρειάζεται παρέμβαση στο παιδί/έφηβο ή στην οικογένεια, εξηγείται η διαδικασία και ορίζονται οι θεραπευτικοί στόχοι.   

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε εξαρχής μερικά πράγματα για τη συνάντησή μας

 

Η φάση της αξιολόγησης δίνει μία καλή ευκαιρία τόσο σε εσάς όσο και σε εμένα να διακρίνουμε κατά πόσο είμαι το κατάλληλο άτομο για να σας παράσχει τις υπηρεσίες που χρειάζεστε προκειμένου να επιτύχετε τον σκοπό που σας φέρνει εδώ. Είναι επίσης μία ευκαιρία να αξιολογήσετε πόσο άνετα αισθάνεστε με αυτή τη διαδικασία.

 

Αν έχετε αποφασίσει να δουλέψετε με τον εαυτό σας, καλό είναι να γνωρίζετε ότι είναι μια διαδικασία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από εσάς και τα διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας.

Πριν από το ραντεβού μας, μπορείτε να "κατεβάσετε" αυτά τα κλινικά έγγραφα, να τα εκτυπώσετε και να τα φέρετε μαζί σας για να εξοικονομήσετε χρόνο κατά την πρώτη σας επίσκεψη.  

Ερωτηματολόγιο

Παιδιά και έφηβοι

Στο χώρο μας προσφέρονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για παιδιά και εφήβους από εξειδικευμένους επιστήμονες με στόχο τη διαχείριση των δυσκολιών τους χτίζοντας έτσι τα θεμέλια για μια ευτυχισμένη ενήλικη ζωή.

Η συνάντηση των ειδικών με τα παιδιά γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου χρησιμοποιούνται το συμβολικό παιχνίδι, το ιχνογράφημα καθώς και η εξατομικευμένη συζήτηση προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους ως μέσα προσέγγισης παράλληλα με άλλες εξειδικευμένες δοκιμασίες. Συνήθως, τα παιδιά ανταποκρίνονται θετικά και φεύγουν ενθουσιασμένα από τη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνουμε πλήρη εικόνα για τις ανάγκες τους, παρέχουμε συμβουλές στους γονείς και, εφόσον χρειάζεται, καθορίζεται η αντιμετώπισή τους. Αν κριθεί σκόπιμο, γίνεται και ψυχολογική διερεύνηση με τη βοήθεια διάφορων δοκιμασιών (προβολικών, νευροψυχολογικών κ.λπ.) ανάλογα με την περίπτωση, προκειμένου να εκτιμηθούν οι νοητικές, συναισθηματικές και κοινωνικές λειτουργίες τους.  

Στους εφήβους η προσέγγιση γίνεται με τη μορφή συζήτησης προσανατολισμένη στα θέματα που τους απασχολούν. Όπου κρίνεται αναγκαίο, χορηγούνται διάφορες προβολικές ή ψυχομετρικές δοκιμασίες ή ερωτηματολόγια. Οι έφηβοι γενικά ανταποκρίνονται άμεσα και συνήθως ξεδιπλώνουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους καθώς αισθάνονται μεγάλη ανακούφιση διαπιστώνοντας ότι ένας ειδικός μπορεί να τους καταλάβει, να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τις δυσκολίες τους και να τις διαχειριστούν.

 

Η διάρκεια της συνεδρίας διαμορφώνεται συνήθως στα 45 λεπτά.

Ενήλικες

Η εκτίμηση των προβλημάτων του ατόμου και των πιθανών δυσλειτουργικών συμπεριφορών γίνεται με τη διαγνωστική συνέντευξη και την κλινική παρατήρηση. Όπου απαιτείται, χορηγούνται ειδικά ερωτηματολόγια καθώς και προβολικές δοκιμασίες αξιολόγησης.

.

Οι συναντήσεις μας με τους ενήλικες που αναζητούν τη βοήθειά μας αποσκοπούν στην ανάλυση της συναισθηματικής τους λειτουργίας, στη σε βάθος ανίχνευση της προσωπικότητας και των επιλογών τους και στη διαμόρφωση στρατηγικής αντιμετώπισης των θεμάτων που τους προβληματίζουν. Oι ενήλικες αντιλαμβάνονται ότι η προσέγγιση του ειδικού γίνεται με σκοπό να κατανοήσουν οι ίδιοι τις δυσκολίες τους μέσα από τη δική τους οπτική και μέσα από αυτήν να γίνει προσπάθεια για την επίλυσή τους. Έτσι αποφορτίζονται όταν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κάποιος συνοδοιπόρος και αρωγός στην προσπάθειά τους και κυρίως ένας ειδικός ο οποίος θα ακούσει και θα κατανοήσει τα προβλήματά τους και θα τους βοηθήσει να τα διαχειριστούν.

 

Η διάρκεια της συνεδρίας διαμορφώνεται συνήθως στα 45 λεπτά.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Δίνουμε μεγάλη σημασία στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και εν γένει στα θέματα ιδιωτικότητας και συμμορφωνόμαστε με την εφαρμοστέα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

 

Δεσμευόμαστε ότι το γραφείο μας σέβεται την ιδιωτικότητά σας  και προστατεύει τα προσωπικά σας δεδομένα ενώ λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να έχετε τον έλεγχο της επεξεργασίας τους.

 

Όταν έρθετε για πρώτη φορά σε επαφή μαζί μας, θα χρειαστεί να διαβάσετε και να αποδεχθείτε, εφόσον συμφωνείτε, την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων που εφαρμόζουμε.

Δείτε πληροφορίες για την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων που εφαρμόζουμε εδώ >

Διαβάστε το έγγραφο για την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων που θα σας ζητηθεί να υπογράψετε εδώ >

 

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

Αν για οποιονδήποτε λόγο χρειαστεί να επικοινωνήσετε μαζί μου μεταξύ των συνεδριών, παρακαλώ, αφήστε μήνυμα στη γραμματεία ή επικοινωνήστε μαζί μου ηλεκτρονικά και θα ανταποκριθώ στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.